Liefde heeft niets te maken met een ander

Liefde heeft niets te maken met een ander. Als je het woord googled, lees je dat de betekenis er van is, liefde is warme genegenheid, een gevoel van toewijding voor iemand anders. Liefde kan zich ook richten op een dier of voorwerp en de invulling van liefde is per cultuur verschillend. Een andere definitie die wordt gegeven bij het woord liefde is, een onvoorwaardelijke genegenheid en warmte voor de medemens of dier.

Hebben wij als mens wel het juiste beeld wat liefde is

Dit is dus zoals we de liefde interpreteren, zien, meekrijgen, leren. Liefde heeft in deze dus altijd te maken met een ander, daar moet je onvoorwaardelijk lief voor zijn, toegewijd, liefdevol, genegenheid aan tonen. Dit wordt ons meegegeven als we klein zijn en gaan we mee aan de slag als we de leeftijd hebben om onze vleugels uit te slaan en ons relationeel te verbinden met een ander.

Het is ook binnen familie aanwezig, binnen een gezin, binnen een vriendschap. Of met collega's van het werk. Allemaal verschillende vormen van liefde. Maar zoals het ons wordt aangeleerd, betekent liefde, onvoorwaardelijk lief zijn voor een ander.

Tijd om de definitie van liefde her te definiëren 

Dat is nogal niet wat zeg, wat van ons wordt gevraagd. Het is ook bijna onmogelijk en het wordt tijd dat we de definitie gaan herdefiniëren. Er dienen een aantal zinnen aan te worden toegevoegd. Want heb jij je ook wel eens afgevraagd of de mens in staat is onvoorwaardelijk van een ander te kunnen houden?

Onvoorwaardelijk houden van

Het zou waanzinnig zijn als we dit zouden kunnen. Er was één mens die het wel kon, met de naam Jezus. Die had het te pakken en de mens is er nog steeds naar op zoek. Kijk naar het groter geheel? Zie jij wat er allemaal om je heen gebeurt, in het klein en in het groot.

Is dat wat wordt bedoeld met de definitie van liefde? Nee, bij lange na niet. De mens kan namelijk zonder voorwaarden niet van een ander houden, elk mens bezit een ego. Als het ego er niet was, zoals bij huisdieren, was de mens er toe in staat.

En dan geeft de definitie er van aan dat het altijd met een ander te maken heeft. Het moet er ook voor onszelf zijn, en zullen we aan onszelf ook moeten geven. Zelfliefde, en eigenliefde waar zit dit verweven in de definitie die we nu geven aan het woord liefde.

Tijden veranderen, vroeger had het woord liefde nog niet zoveel op met zelfliefde, daar hingen stempels aan, als narcisme, egoïsme. De mens die geen zelfliefde kent, wordt narcistisch en egoïstisch. We zin het aan het omdraaien in de huidige tijd.

Liefde heeft iets met jou te maken

Liefde heeft iets met jou te maken, en als jij het aan jezelf durft te zien, dan volgt de rest in je leven allemaal vanzelf. Vanuit zelfliefde leven, dan heb je geen angsten. Dan heb je lef en durf, dan weet je dat je iets waard bent en vanuit die waarde leef je.

Zelfliefde

Je leven krijgt dan door eigenwaarde, de waarde die het verdient. En trek je ook liefdevolle mensen aan.  Die dit principe ook begrijpen en toepassen. Die inziet dat als je niet lief bent voor jezelf, liefde van een ander iet kunt toelaten.

Waar is het misgegaan, dat we allemaal zijn gaan denken dat het woord staat voor jezelf opofferen, inleveren, weggeven, onvoorwaardelijk. Dat antwoord is er wel, diegene die leefde zonder ego, was het voorbeeld. En toen kwam de mens....

Heb je zelf lief, gun iedereen alles, dan heb jij de kern van het woord te pakken.
 


Datum: 01-11-'23

Terug naar overzicht